Αποφύγετε Απώλεια Δεδομένων με το TiddlyWiki

Posted on Updated on

Ασφάλεια δεδομένων με το TiddlyWiki

Όπως πολύ εύστοχα το θέτει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου στο site του TiddlyWiki, «υπεύθυνος για την ασφάλεια των δεδομένων που αποθηκεύονται σε ένα wiki, είναι ο ίδιος ο χρήστης».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθει κανείς κάποιες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σχετικά με το θέμα αυτό. Έτσι θα μπορεί να δουλέψει με ασφάλεια και δεν θα κινδυνεύει να απολέσει τα δεδομένα του.

Η Ιδιαιτερότητα

Το TiddlyWiki έχει υλοποιηθεί με τεχνολογίες Web -και λειτουργεί ως τεχνολογία Web. Έτσι, ένα αρχείο wiki είναι μια ιστοσελίδα.

Image of a generic USB memory stickΕπομένως για να αποθηκευθεί το περιεχόμενο που εισάγετε σε ένα αρχείο TiddlyWiki, πρέπει να αποθηκευθεί το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Βάλε ένα αρχείο TiddlyWiki σε ένα flash memory stick κι έχεις ένα web site στην τσέπη σου!

Για λόγους ασφαλείας και άλλους πρακτικούς λόγους, αυτή η λειτουργία είναι συνήθως απαγορευμένη και πρέπει να επιβεβαιώνεται από το χρήστη -πάλι και πάλι.

Αυτό ακριβώς είναι ένα σημείο που μπορεί να τρομάξει ή και να κουράσει κάποιον χρήστη. Επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια δεδομένων υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτείται μόνο ένα πράγμα κι αυτό είναι κατ’ αρχήν η ενημέρωση των χρηστών. Έπειτα υπάρχουν οι παρακάτω τρείς προσεγγίσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη:

Απλή αποθήκευση του αρχείου από τον χρήστη και επιβεβαίωση κάθε βήματος. Επιβάλλεται η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του αποθηκευμένου αρχείου, κατά προτίμηση πρίν το ανοίξετε για επεξεργασία.
Χρήση ενός ειδικού αρθρώματος (plug-in) του TiddlyFox (διαθέσιμο μόνο σε Firefox) για την ευκολότερη αποθήκευση με ένα κλίκ στο πλήκτρο αποθήκευσης. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η συγκατάθεση του χρήστη, αλλά μόνο μια φορά σε κάθε υπολογιστή. Επίσης επιβάλλεται η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του αποθηκευμένου αρχείου, κατά προτίμηση πρίν το ανοίξετε για επεξεργασία.
Η τρίτη επιλογή, είναι να εγκατασταθεί το TiddlyWiki στο Node.js. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί ως εγγενής εφαρμογή. Όχι μόνο στον Firefox, αλλά σε οποιονδήποτε φυλλομετρητή και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα! Άλλη ιδιαιτερότητα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι εγγραφές αποθηκεύονται ως ξεχωριστά αρχεία σε θέση της επιλογής σας. Και σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αποθηκευμένων αρχείων.

Παρατηρήσατε μια κάποια εμμονή με τα αντίγραφα ασφαλείας; 8-|

Παρά το ότι η τρίτη από τις παραπάνω επιλογές μοιάζει να είναι η καλύτερη επειδή προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά, έχει ένα μειονέκτημα. Δεν πρόκειται για πολύ φορητή λύση. Γι’ αυτό εγώ προσωπικά προτιμώ τις άλλες δύο. Αυτό όμως παραμένει ζήτημα επιλογής και δεν υπάρχει καλύτερη λύση για τον κάθε ένα, πέρα από αυτή που βολεύει περισσότερο.