«Υλισμικό» ή …Υλικό;

Posted on Updated on

Το Υλικό και το Λογισμικό

Συγχωρήστε με αλλά δεν μπορώ, θα μιλήσω.Υλισμικό Ανοιχτότητα και Γεωχωρικές πληροφορίες ...αλλά όχι στα Ελληνικά. Το Υλικό και το Λογισμικό  Όλοι όσοι ζουν τα τελευταία 30 χρόνια, ασχολούνται με την πληροφορική και δεν βρίσκονταν κάτω από καμία πέτρα όλο αυτό το διάστημα, γνωρίζουν πως τα υπολογιστικά συστήματα αποτελούνται από δύο μέρη: το Υλικό και το Λογισμικό.

Πολλοί νεότεροι όμως, καθώς και όλοι αυτοί που βρίσκονταν κάτω από την προαναφερθείσα πέτρα για 30 χρόνια, ίσως και να μην το γνωρίζουν.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο να δημιουργούνται νέες λέξεις, ώστε να μεταφραστούν όροι από την Αγγλική γλώσσα συνήθως, μια τέτοια λέξη είναι και η «Υλισμικό».

Η ένστασή μου είναι ότι υπάρχει ήδη η λέξη «Υλικό» που περιγράφει ακριβώς την έννοια η οποία επιχειρείται να αποδοθεί, και η οποία εδώ που τα λέμε δεν είναι και καμία από αυτές που φέρουν δυσνόητα νοήματα ή επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες!

Πως συνέβη αυτό;

Για να συμβεί λοιπόν αυτό που εντελώς επιεικώς θα χαρακτήριζα ως ατυχές, θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο …μεταφραστής δεν γνωρίζει Ελληνικά,
  • είναι νέος στην Πληροφορική,
  • δεν είναι μεταφραστής (ή τέλος πάντων, επαγγελματίας του Λόγου) κι επομένως κάνει επί-λέξει μετάφραση κι όχι νοηματική,
  • ενώ θέλει να κάνει μετάφραση δεν χρησιμοποιεί λεξικό,
  • είναι μέλλος της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (Ε.Λ./Λ.Α.Κ. – www.ellak.gr)

Αναφέρθηκα ειδικότερα στην ΕΛ/ΛΑΚ, γιατί έχει υιοθετήσει και αυτό τον όρο και τον έχει επιβάλει, δεδομένου του ειδικού βάρους της ως οργανισμός ο οποίος επιδιώκει να εκπροσωπήσει μια ολόκληρη κοινότητα ή κίνημα, αυτό του ελεύθερου λογισμικού.

Συμπέρασμα

Επειδή ισχύει πιθανότατα και η τελευταία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, πολλοί χρήστες – αλλά ακόμα και οργανισμοί – υιοθετούν άκριτα τον νέο όρο.

Ε, λοιπόν, για τον μεταφραστή μπορώ να αναγνωρίσω ίσως ένα ελαφρυντικό, είναι νέος.

Οι υπόλοιποι, τι δικαιολογία έχουν;

Τα παραπάνω έχουν φυσικά προεκτάσεις και το πρόβλημα δεν περιορίζεται δυστυχώς σε αυτά.  Υπάρχει όμως τρόπος να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση και μάλιστα να την ανατρέψουμε. Δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την ορολογία στη μητρική μας γλώσσα. Αν γράφουμε σε αυτή, υπάρχει ελπίδα κάποιος να μάθει.

Δεν είναι κακό να  μην γνωρίζει κανείς. Κακό είναι να μην θέλει να μάθει, όταν μάλιστα διεκδικεί ηγετική θέση στα πράγματα.

Μιλήστε του, σας ακούει!

Posted on Updated on

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι αυτά που σας λέω εδώ είναι αστεία πράγματα τότε συνεχίστε το διάβασμα.

Η αναγνώριση ομιλίας και μετατροπή της σε κείμενο μπορεί να μας επιτρέψει να εργαστούμε άνετα με την συσκευή μας, είτε πρόκειται για κινητό, tablet ή ακόμα και υπολογιστή, σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρισκόμαστε.

speech-recognitionΗ τεχνολογία δείχνει πως είναι αρκετά ώριμη για να μας επιτρέψει να συντάξουμε ακόμα και μεγάλα κείμενα με αυτό τον τρόπο, έστω και αν το κάνουμε αυτό τμηματικά μία παράγραφο τη φορά.

Βεβαίως αυτός ο τρόπος σύνταξης χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί στον προφορικό λόγο πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αδόκιμες εκφράσεις και τέλος πάντων διαφορετικό ύφος απ’ ότι στον γραπτό. Επειδή αυτό που λέμε καταλήγει να γίνει κείμενο, έχει μεγάλη σημασία να προσέχουμε την ποιότητα και να επανερχόμαστε για να κάνουμε διορθώσεις όπου χρειάζεται.

Μου αρέσει αυτό το κομμάτι που ακολουθεί

Μάλιστα, αυτό το κείμενο που τώρα διαβάζετε έχει γραφτεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Φυσικά έχει δεχθεί εκ των υστέρων μία κάποια επεξεργασία, αλλά έχει γραφεί με υπαγόρευση σε ένα τηλέφωνο, κατά την επιστροφή μου στο σπίτι μετά τη δουλειά -και μάλιστα- τη στιγμή που οδηγούσα. Φυσικά η ασφάλεια προέχει όμως τελικά η εμπειρία δεν διαφέρει σε τίποτα από μία απλή και συνηθισμένη συζήτηση με κάποιον συνεπιβάτη στο αυτοκίνητο.

Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη εδώ και μία εικοσαετία περίπου σε διάφορες μορφές, πρόσφατα όμως έφτασε ένα σημείο τόσο εξελιγμένο που επιτρέπει την ευρεία χρήση της.  Μάλιστα είναι διαθέσιμη σε όλες σχεδόν τις λεγόμενες έξυπνες συσκευές π.χ. smartphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά ακόμα και αυτές της τελευταίας τετραετίας. Άρα είναι διαθέσιμες σε πολύ μεγάλο πλήθος.

Το πιο πιθανό είναι να έχετε και εσείς μία τέτοια συσκευή smartphone στα χέρια σας οπότε μπορείτε άμεσα να ξεκινήσετε να αξιοποιείτε αυτή την τεχνολογία για τις πραγματικές σας ανάγκες.

Αυτή είναι λοιπόν η κεντρική ιδέα που θέλω να προωθήσω μέσα από αυτό το site και νομίζω ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αρκετά εντυπωσιακή ώστε να μπορώ να την επιστρατεύσω για να προκαλέσω το ενδιαφέρον σας και έτσι ίσως να σας σπείρω την ιδέα να επισκεφθείτε σύντομα και πάλι το www.simaioforos.gr αναζητώντας παρόμοιες ιδέες και λύσεις σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα σας.

Αν σας αρέσει αυτό που μόλις διαβάσατε, μπορείτε να εισάγετε παρακάτω το όνομα και το email σας για να εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης του simaioforos.gr για να λαμβάνετε αποκλειστικά παρ’ όμοιας ποιότητας ιδέες σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας,

Όνοματεπώνυμο*

Email (*)


Μη διστάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας ή να μοιραστείτε με άλλους την ιδέα μέσω του αγαπημένου σας κοινωνικού δικτύου.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σε σχέση με την τεχνολογία

Posted on Updated on

Πολύ συχνά όταν ανοίγω συζήτηση σχετικά με ένα τεχνολογικό θέμα ή να δείξω κάποιο κόλπο σε ένα φίλο, γνωστό ή ακόμα και συγγενή, παίρνω την ίδια απάντηση πάλι και πάλι.
Συνήθως μου λένε ότι είναι πολύ απασχολημένοι τώρα για να δώσουν σημασία σε κάτι τέτοιο και το προσπερνούν. Άλλοτε πάλι αισθάνομαι ότι τους γίνομαι βάρος όταν προσπαθώ να κάνω τέτοια κουβέντα.

Αυτή ακριβώς πιστεύω ότι είναι η πραγματική αιτία για την οποία δεν καταφέρνουν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να κάνουν πραγματικά πιο εύκολη τη δουλειά τους. Γιατί δεν τις γνωρίζουν και δεν τις φαντάζονται.

Δυνατότητες: δεν τις γνωρίζουν και δεν τις φαντάζονται.

Φυσικά σχεδόν σε όλους αρέσει η τεχνολογία αιχμής και βέβαια έχουμε πληρώσει πανάκριβα για να έχουμε αυτή την τεχνολογία. Για αυτό το λόγο πιστεύω πως είναι κρίμα -πραγματικά κρίμα- να μην την εκμεταλλευόμαστε.

Γνωρίζοντας λοιπόν πως υπάρχουν ανάγκες, μιας και περισσότερο από συχνά σε εμένα απευθύνονται με ερωτήσεις φίλοι και γνωστοί, αποφάσισα να αρχίσω να γράφω για αυτά τα θέματα.

Ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να γράψει κάποιος σαν εμένα από το να φτιάξει το δικό του site, blog ή όπως θέλει ας το πει κανείς;

Μπορείς έτσι να γράψεις ό,τι θέλεις, χωρίς έλεγχο και λογοκρισία (στα πλαίσια της λογικής) αρκεί να ξεπεράσεις τους αρχικούς ενδοιασμούς -και είχα πολλούς πιστέψτε με.
Το ωραίο είναι ότι αυτό που γράφεις θα το διαβάσει πιθανότατα μόνο κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται. Δεν θα έρθει κανένας ως επισκέπτης στην ιστοσελίδα σου αν πραγματικά δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Ακόμα και αν αυτό συμβεί θα φύγει, οπότε πιστεύω ότι μιλάω μεταξύ φίλων και πάντως ομοϊδεατών σε μεγάλο βαθμό.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πείσεις κάποιον από το παράδειγμα. Η καλύτερη βιτρίνα για οποιοδήποτε επαγγελματία είναι η δουλειά του. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα επαγγέλματα -όχι για όλα ίσως αλλά για τα περισσότερα- και ειδικά στα επαγγέλματα της πληροφορικής.

Έτσι τις τελευταίες μέρες βρέθηκα στην αναζήτηση για κάποιο θέμα το οποίο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα για το περιεχόμενο που σκοπεύω να ανεβάσω σιγά-σιγά στο site. Φυσικά θα πρέπει να είναι κάτι αρκετά εντυπωσιακό. Τελικά στάθηκα τυχερός και πιστεύω ότι το βρήκα!

Αν σας έχω κινήσει και λίγο την περιέργεια τότε νομίζω ότι έχω πετύχει το σκοπό μου, οπότε παρακάτω θα δείτε το σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο σχετικό post -στη σχετική ανάρτηση- όπου σας αποκαλύπτω ποια είναι αυτή η …εντυπωσιακή ιδέα που θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη και στάση απέναντι στην τεχνολογία.

Κανονικά αυτό θα ήθελα να το αποκαλύψω μόνο στους συνδρομητές της λίστας ενημέρωσης του simaioforos.gr, αλλά νομίζω πως είναι καλύτερα να το διαβάσουν όλοι οι …τυχεροί 🙂 επισκέπτες του site. Έτσι ίσως ενδιαφερθούν περισσότεροι επισκέπτες να εγγραφούν στη λίστα για να λαμβάνουν τις πιό σημαντικές προτάσεις του simaioforos.gr άμεσα και να απολαμβάνουν καλύτερης μεταχείρισης.

Αν σας αρέσει αυτό που θα διαβάσετε σας παρακαλώ να αφήσετε το σχόλιό σας η να το κοινοποιήσετε μέσω του facebook του Twitter ή κάποιου άλλου κοινωνικού δικτύου για να το κάνουμε όσο πιο γνωστό γίνεται.

Αυτό, ενώ δε στοιχίζει τίποτε σε εσάς, όμως σημαίνει πάρα πολλά για εμένα ειδικά τώρα που ξεκινάω αυτό το νέο εγχείρημα θυμηθείτε ότι σκοπός είναι μόνο να βοηθήσω όσο πιο πολύ μπορώ και όχι το κέρδος, δεν πουλάω τίποτα μέσα από αυτό το site ούτε θέλω να σας παρακινήσω να αγοράσετε κάτι. Αυτό που επιδιώκω να προσφέρω είναι μόνο ποιοτική πληροφόρηση.

Τέλος μιας και φτάσατε έως εδώ, ορίστε και ο σύνδεσμος που σας υποσχέθηκα, με τίτλο Μιλήστε του, σας ακούει!

Αποφύγετε Απώλεια Δεδομένων με το TiddlyWiki

Posted on Updated on

Ασφάλεια δεδομένων με το TiddlyWiki

Όπως πολύ εύστοχα το θέτει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου στο site του TiddlyWiki, «υπεύθυνος για την ασφάλεια των δεδομένων που αποθηκεύονται σε ένα wiki, είναι ο ίδιος ο χρήστης».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθει κανείς κάποιες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σχετικά με το θέμα αυτό. Έτσι θα μπορεί να δουλέψει με ασφάλεια και δεν θα κινδυνεύει να απολέσει τα δεδομένα του.

Η Ιδιαιτερότητα

Το TiddlyWiki έχει υλοποιηθεί με τεχνολογίες Web -και λειτουργεί ως τεχνολογία Web. Έτσι, ένα αρχείο wiki είναι μια ιστοσελίδα.

Image of a generic USB memory stickΕπομένως για να αποθηκευθεί το περιεχόμενο που εισάγετε σε ένα αρχείο TiddlyWiki, πρέπει να αποθηκευθεί το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Βάλε ένα αρχείο TiddlyWiki σε ένα flash memory stick κι έχεις ένα web site στην τσέπη σου!

Για λόγους ασφαλείας και άλλους πρακτικούς λόγους, αυτή η λειτουργία είναι συνήθως απαγορευμένη και πρέπει να επιβεβαιώνεται από το χρήστη -πάλι και πάλι.

Αυτό ακριβώς είναι ένα σημείο που μπορεί να τρομάξει ή και να κουράσει κάποιον χρήστη. Επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια δεδομένων υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτείται μόνο ένα πράγμα κι αυτό είναι κατ’ αρχήν η ενημέρωση των χρηστών. Έπειτα υπάρχουν οι παρακάτω τρείς προσεγγίσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη:

Απλή αποθήκευση του αρχείου από τον χρήστη και επιβεβαίωση κάθε βήματος. Επιβάλλεται η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του αποθηκευμένου αρχείου, κατά προτίμηση πρίν το ανοίξετε για επεξεργασία.
Χρήση ενός ειδικού αρθρώματος (plug-in) του TiddlyFox (διαθέσιμο μόνο σε Firefox) για την ευκολότερη αποθήκευση με ένα κλίκ στο πλήκτρο αποθήκευσης. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η συγκατάθεση του χρήστη, αλλά μόνο μια φορά σε κάθε υπολογιστή. Επίσης επιβάλλεται η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του αποθηκευμένου αρχείου, κατά προτίμηση πρίν το ανοίξετε για επεξεργασία.
Η τρίτη επιλογή, είναι να εγκατασταθεί το TiddlyWiki στο Node.js. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί ως εγγενής εφαρμογή. Όχι μόνο στον Firefox, αλλά σε οποιονδήποτε φυλλομετρητή και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα! Άλλη ιδιαιτερότητα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι εγγραφές αποθηκεύονται ως ξεχωριστά αρχεία σε θέση της επιλογής σας. Και σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αποθηκευμένων αρχείων.

Παρατηρήσατε μια κάποια εμμονή με τα αντίγραφα ασφαλείας; 8-|

Παρά το ότι η τρίτη από τις παραπάνω επιλογές μοιάζει να είναι η καλύτερη επειδή προσφέρει περισσότερα χαρακτηριστικά, έχει ένα μειονέκτημα. Δεν πρόκειται για πολύ φορητή λύση. Γι’ αυτό εγώ προσωπικά προτιμώ τις άλλες δύο. Αυτό όμως παραμένει ζήτημα επιλογής και δεν υπάρχει καλύτερη λύση για τον κάθε ένα, πέρα από αυτή που βολεύει περισσότερο.